Δευτέρα - Παρασκευή - 9:00 - 20:00, Σάββατο - 9:30 - 13:00

Διαγνωστικό Κέντρο

Το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, έχοντας την γνώση κι εξειδείκευση, τον άρτιο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και τις συνεργασίες με διαγνωστικά, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι σε θέση να εκτελεί άμεσα κι αποτελεσματικά σχεδόν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, tests και δοκιμασίες που απαιτούνται ώστε να διαγνώσει ταχύτατα το πρόβλημα του ασθενούς κατοικιδίου σας.

Ορμονολογικό

Οι ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τους ενδοκρινείς αδένες και τις ορμόνες που αυτοί παράγουν), είναι αρκετά συχνές στον σκύλο και τη γάτα, ιδίως σε μεσήλικα και υπερήλικα ζώα.

Συχνότερα μας απασχολούν στη πράξη παθήσεις των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς αδένος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι εκδηλώσεις της διαταραχής της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων ποικίλλουν ανάλογα με τον αδένα, την πάθηση (υπο- ή υπερλειτουργία) αλλά και το είδος του ζώου. Συνήθως τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι αύξηση της επιθυμίας για νερό και της ποσότητας των ούρων (πολυουρία- πολυδιψία), αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους χωρίς προφανή αίτια, επιθυμία για περισσότερο φαγητό (πολυφαγία), αλλαγές στη συμπεριφορά (ληθαργικότητα ή ευερεθιστότητα), δερματικές αλλοιώσεις (συνήθως συμμετρική υποτρίχωση χωρίς κνησμό) κ.ά.

Φυσικά τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο στις ενδοκρινοπάθειες και η διάγνωση γίνεται αφού αποκλείσουμε, με αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, άλλες πιθανές παθήσεις (π.χ. η νεφρική ανεπάρκεια προκαλεί επίσης πολυουρία-πολυδιψία) και με τη διενέργεια ειδικών αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογράφημα).

Οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων συχνά απαιτούν συνδυασμό αιματολογικών, βιοχημικών, απεικονιστικών και ορμονολογικών εξετάσεων για να τις διαγνώσουμε αλλά και για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής. Οι εξειδικευμένες δοκιμές για τη διάγνωση των ενδοκρινοπαθειών συχνά απαιτούν περισσότερες από μία αιμοληψίες (2-3 συνήθως ανάλογα με την εξέταση, με εξαίρεση την καμπύλη γλυκόζης σε διαβητικά ζώα που χρειάζεται περισσότερες λήψεις μικρής ποσότητας αίματος κάθε φορά) στη διάρκεια ενός 24ώρου (το ζώο πρέπει να μείνει στον χώρο του ιατρείου τη μέρα της εξέτασης για χρονικό διάστημα ανάλογο της εξέτασης). Οι αιμοληψίες γίνονται πριν και μετά από τη χορήγηση συγκεκριμένης ουσίας, ανάλογα με τον υπό εξέταση ενδοκρ.αδένα. Οι ουσίες αυτές χορηγούνται στο ζώο σε μικρή δόση, είναι ασφαλείς και αντιστοιχούν σε ουσίες που ο οργανισμός παράγει όταν λειτουργεί φυσιολογικά. Ουσιαστικά υποβάλλουμε τον αδένα που μας ενδιαφέρει στη διαδικασία της φυσιολογικής του λειτουργίας σε συγκεκριμένο όμως χρόνο. Τα δείγματα αίματος που συλλέγουμε εξετάζονται από εξειδικευμένο κτηνιατρικό εργαστήριο και μετά από λίγες μέρες γνωρίζουμε αν ο αδένας λειτουργεί φυσιολογικά, μειωμένα ή αυξημένα.

Που θα μας βρειτε

Διεύθυνση
Αμφιθέας & Ζαίμη 44, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας
210-9851166
Επειγ. 6944251450