Δευτέρα - Παρασκευή - 9:00 - 20:00, Σάββατο - 9:30 - 13:00

Διαγνωστικό Κέντρο

Το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, έχοντας την γνώση κι εξειδείκευση, τον άρτιο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και τις συνεργασίες με διαγνωστικά, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι σε θέση να εκτελεί άμεσα κι αποτελεσματικά σχεδόν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, tests και δοκιμασίες που απαιτούνται ώστε να διαγνώσει ταχύτατα το πρόβλημα του ασθενούς κατοικιδίου σας.

Ανοσοθεραπεία

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι σκύλοι, είναι τα δερματολογικά . Η πιο συχνή δερματοπάθεια που συναντάμε είναι η ατοπική δερματίτιδα(αλλεργία), μία δερματίτιδα που συνδέεται με την άμεσου τύπου υπερευαισθησία σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρεί ένας ιδιοκτήτης είναι ο έντονος κνησμός, το ερύθημα και οι δευτερογενείς μικροβιακές μολύνσεις. Οι αλλοιώσεις αφορούν κυρίως το πρόσωπο, τα αυτιά, τη κάτω επιφάνεια της κοιλιάς, την περινεική χώρα και τα κάτω σημεία των άκρων καθώς και τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Φολίδες, εφελκίδες, διαβρώσεις, προκαλούμενη αλωπεκία, υπερχρωμία του δέρματος είναι μερικά από τα αυτά που παρατηρούνται όταν προσκομίζεται στο κέντρο μας το ζώο. 

Για να διαγνωσθεί ο σκύλος με ατοπική δερματίτιδα θα πρέπει να πληρεί τουλάχιστον τρία κριτήρια όπως το πρόβλημα να ανταποκρίνεται στα γλυκοκορτικοειδή, το πρόβλημα να εμφανίστηκε μεταξύ του ενός και των 3 χρόνων του ζώου, η κατανομή των αλλοιώσεων να είναι αυτή που αναφέρθηκε, να συνυπάρχει έξω ωτίτδα, να έχει χρόνια εξέλιξη και η φυλή να παρουσιάζει κληρονομική προδιάθεση(π.χ. West Highland Terrier). Για να οριστικοποιηθεί η διάγνωση του προβλήματος γίνονται και άλλα διαγνωστικά μέσα όπως λήψη ξέσματος από το δέρμα, τριχόγραμμα, καλλιέργεια από τρίχες κοκ για να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αλωπεκία και κνησμό (δερματοφυτίαση, σαρκοπτική ψώρα,δεμοδήκωση).

Ο ιδιοκτήτης που έχει έναν ατοπικό σκύλο θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία και ότι πιθανότερο είναι η δια βίου θεραπεία. Τα συμπτώματα θα παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και δυστυχώς για τον επιτυχή έλεγχο της ατοπικής δερματίτιδας απαιτούνται περισσότερες της μιας θεραπείες, οι οποίες προσαρμόζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την πορεία του ασθενή, με την καθοδήγηση πάντα του υπεύθυνου κτηνιάτρου. Μερικές από τις θεραπείες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η χορήγηση αντιισταμινικών και γλυκοκορτικοειδών  για την μείωση του κνησμού, αντιβιοτικών για να αντιμετωπιστούν οι δευτερογενείς λοιμώξεις, συμπληρωμάτων διατροφής με λιπαρά οξέα για την ενίσχυση του δέρματος, τοπικών σκευασμάτων για την ενίσχυση της αγωγής κ.α. Η μόνη οριστική λύση και θεραπεία της ΑΔ είναι η απομάκρυνση και αποφυγή επαφής του σκύλου με τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητος, γεγονός που είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

Στο Cura Animalis δίνουμε μία ακόμα επιλογή θεραπείας στον ιδιοκτήτη, αυτή της αντιαλλεργικής ανοσοθεραπείας. Πρόκειται για μια δοκιμή απευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα που ο σκύλος είναι αλλεργικός. Πραγματοποιείται λήψη αίματος από το ζώο και αποστέλλεται σε ειδικό εργαστήριο, με το οποίο έχουμε συνεργασία, στο εξωτερικό . Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το εργαστήριο αναλύει και εντοπίζει τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι αλλεργικό το σκυλί. Σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη αποφασίζουμε και επιλέγουμε τα αλλεργιογόνα που θα συμπεριλαμβάνονται στην ανοσοθεραπεία και σε περίπου 2 εβδομάδες η ανοσοθεραπεία καταφτάνει και είναι έτοιμη για χρήση. Απαιτείται μία ένεση τον μήνα και διαρκεί για περίπου ένα χρόνο. Με την ανοσοθεραπεία εισάγουμε στον οργανισμό του σκύλου τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι αλλεργικός , σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν είναι ικανά να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση αλλά αντιθέτως προκαλούν ένα είδος «αντίστασης», καθώς ο οργανισμός συνηθίζει και του δίνεται ο χρόνος να αμυνθεί.

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν ανοσοθεραπεία στο κέντρο μας και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Που θα μας βρειτε

Διεύθυνση
Αμφιθέας & Ζαίμη 44, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας
210-9851166
Επειγ. 6974425693